lauantai 24. tammikuuta 2009

MDD:n testit paljastavat Paganon teorioiden paikassapitävyyden


Yksityiinen terveydenhuollon tuottaja MDD  on tuonut testejä, joilla voisi todeta Paganon teorioiden paikansapitävyyden. Paganon teorian mukaan psoriaasin perimmäiset ongelmat ovat vuotavan suolen syndrooma ja sitä kautta maksan sekä munuaisten ylikuormittuminen. Ylikuormittuminen johtaa secundäärisen puhdistuselimen, eli ihon, aktivuitumisen kehon puhdistuselimenä. Tästä seuraa ihon tila, jota kutsutaan psoriaasiksi. Tätä teoriaa on ollut vaikeaa testata sopivien testien puutteen takia. MDD on kuitenkin tuonut terveydenpalveluihin testejä, jotka testaavat juuri vuotavan suolen syndroomaa sekä maksan kykyä toimia tehtävässään puhdistajana. Aika tule näyttämään, miltä tilostot näyttävät kun yhä useammat psoriaatikot tulevat testatuiksi ja tilastoja voidaan vertailla oire-syysuhteessa. Tämä voisi olla mullistava käännekohta psorin tutkimuksessa ja oireen hoitojen kehityksessä.

Paganon teoria on vakuuttanut monia psoriaatikkoja, jotka kokemuksensa mukaan saavat aikaan  helpotuksen tai jopa paranemisen Paganon hoito-ohjeita noudattamalla. Sopiva ruokavalio on yksi markittävä Paganon hoitometodien lähtökohta. Paganon teoria on kuitenkin saanut pajon epäilystä ja väheksyntää perinteisen lääketiteen edustjien keskuudessa. Suomen psoriasisliiton kannan mukaan ruokavaliolla ei ole todettu merkittävää hyötyää psoriaasin hoidossa. Terveellistä ruokavliota kuitenkin suositellaan. MDD:n testit tuovat jännitystä näiden kahden koulukunnan näkemysten ristiriidassa.

2 kommenttia:

anne kirjoitti...

Moi!

Hienoa, että jaksat jakaa ajatuksiasi ja tietoasi meille muille! Itse sain kesällä pisarapsori diagnoosin ja olen ottanut sen raskaasti.

Aloitin 3kk sitten Paganon ja nyt on alkanut tulla tuloksia. Juon myös lisäksi Havu-uutejuomaa ja syön helokkikapseleita ja monivitamiinia, joten mikä on avun tuoja ja eteneekö parantuminen sen näyttää aika. Minä myös urheilen aika lailla (tosin viime aikoina vähemmän ja kevyemmin) ja luin mielenkiinnolla ruokalistaasi. Itse en uskaltaisi yhdistellä kananmunaa, tonnikalaa ja riisiä (kaikki happamia), mutta tiedän, että urheilijan kantilta ruokavalion on oltava järkevä. Paganon mukaan ei liikaa hiilareita, ei varsinkaan liikaa protskua ja öljyä kohtuudella. Jos haluaa kaloreita ja painoa (kuten minä) alkaa olla välillä umpikuja tunnelmissa.

Joka tapauksessa viimeisin informaatiosi oli taas erittäin mielenkiintoinen, joten tuloksia odotellessa mukavia pakkaspäiviä!

-Anne

ipsori kirjoitti...

Moikka,

Hienoa kuulla, että psorisi alkaa parantua. Se varmasti kannustaa jatkamaan samaan malliin!

Olet oikeassa ruoan happamuuden suhteen. On kyse siitä, että tuntee oman elimistön reaktioita ja osaa sen perusteella tehdä harkittuja poikkeuksia ohjeista.

Hiilareiden suhteen olen sitä mieltä, että hiilareiden laadullakin on merkitystä. Esimerkiksi hedelmän hiilarilla on erilainen vaikutus kuin riisin hiilarila. Minusta tuntuu, että hedelmiä voisi syödä enemmän kuin viljaa tai riisiä. Ja urheilija voisi täyttää energiatarpeensa erilaisten hedelmien energialla. Varsinkin kuivatetuissa hedelmissä on runsaasti hiilihydraatteja ja esimerkiksi viikunoita Paganokin suosittelee. Toinen sopiva energian lähde on bataatti, jota Paganon myös sallii. Bataatin haalirit ovat hitaampia ja pitävät verensokerit tasaisempana. Kolmas energiapitoinen ruokalaji on pähkinä. Niitä Pagano ei erityisesti kiellä, varsinkaan jos niitä ei syö suurissa määrin. Muutama pähkinä esim. salaatissa tuo hieman lisää kaloreita ruokavalioon.

Viimeiseksi haluaisin vielä sanoa, että urheilemisen osalta olen huomannut, miten energian laatu on jossain määrin korvanut energian määrän tarvetta. Lisäksi keho sopeutuu ajan myötä muuttuneeseen energiamäärään säätämällä hormoonitoimintaa sopivassa suhteessa. Se on muuten yksi syy, miksei laihduttaminen aina onnistu ihan vain vähentämällä kaloreita. Elimistö on ihmeellinen, mutta monimutkainen organismi.