maanantai 14. tammikuuta 2008

Psori Lääketiede Business


Psoriasiksen luonne ei ole sopiva lääketiedelle. Se ei tunnu olevan lääkkeillä voitettava sairaus. Itse olen sen koennut eräänlaisena allergiana. Sellaiseksi sitä kutsunkin. Nimeä "psoriasis" käytän vain asiayhteydessä. Kun ajattelen ihoni sairautta ajattelen allergiaa. Kyseistä allergiaa voisi verrata mansikka-allergiaan. Mansikalle allerginen henkilö pysyy terveenä olemallla syömättä mansikkaa. Tuntuisi varsin hassulta jatkaa mansikan syömistä ja hoitaa oireet lääkkeillä.

Psoriaksen lääkkeiden liiketoiminta on kannattavaa. Valmistajilla ei luulisi olevan minkäänlaisia intresseja auttaa psoriaattikkoja, eikä antaa heidän tietoisuuteen mitään muuta vaihtoehtoa. He rahoittavat vain etujaan ajavia tutkimuksia.

Lääkärin tehtävä on toimia lääkkeiden asiantuntijana. Siitä hänen tittelinsä tuleekin. Lääkäri tekee diagnoosin ja sovittaa sopivan lääkkeen potilaan oireisiin. Sana "oire" onkin tässä tapauksessa erityisen mielenkiintoinen. Pelkästään oireen hoito ei ole psoriaatikon eduksi. Se tekee potilaasta riippuvainen lääkkeistään. Lääkäri on lääkevalmistajien välikäsi. Hänellä on taito yhdistää sairaus ja lääke toisiinsa. Mutta jos sairaus ei ole lääkkeellä hoidettava niin häneltä loppuvat temput. Oireille kyllä löytyy lääkkeitä, joten niitä hän tyrkyttää. Ikävää on, että samalla hän myös vakuuttaa potilasta, ettei muuta mahdollisuutta ole. Ainakin näin useimmiten kuulee asian laita olevan. Tässä on toki kyseessä yleistys ammattiryhmästä. Poikkeuksia on olemassa.

Monet henkilöt ovat keksineet toisen liiketoiminnan alue: kirja. Kirjan heikkous piilee sen suuren instituution tuen puutteessa. Lääkkeiden takana ovat valtavat instituutiot, joihin potilaat mieluiten uskovat. Yhtä amatööriä asiantuntijaa ei voi verrata suurten instituutioiden voimaan. Kuitenkin Herra Dr Pagano on onnistunut saavuttamaan yllättävän pitävän suosion ja kannatajajoukon, joka ajaa instituution asemaa.

Paganon menetelmä on tuonut varteenotettavan vaihtoehdon, jonka perustana on itse sairauden hoito ja pysyvät tulokset. Paganon lääke on elämäntapa. Psoriasisvapaa elämäntapa. Itse perehdyin lukemattomiin vastaavanlaisiin kirjoihin. Pagano on kuitenkin ainut, jolta löytyy se instituution tapainen tuki takanaan. Ja se myös kuuluu hänelle. Mutta silti on pidettävä mielemme avoinna uusille huomioille ja havainnoille. Paganokin voi olla väärässä, mutta useimmiten oikeassa.

Psoriaatikot harvoin puhuvat psorin liiketoiminnallisesta piirteestäm joka pyörii lääkkeiden ja hoitojen ympärillä. Mutta se on ehkä yksi syy, miksi psoria pidetään parantumattomana.