Uskon, että edistymisen tahti on yksilöllistä jo pelkästään siitä syystä, että jokaisen psoriasista sairastavan iho oireilee omalla tavallaan ja oma normaali ruokavalio on niin erilainen. Jos psoriasis on ollut paksu ja voimakkaasti hilselevä vuosikausia ja on syöty vääriä ruokia iät ja ajat, niin on selvää, että myös parantuminen kestäisi kauemmin. Itse noudatin ehkä vain puolittain Paganon ruokavaliota viime vuosina, joten lähdettyäni tähän projektiin minulla oli melko hyvät lähtökohdat, vaikka ihoni kunto oli mielestäni kauhea ja todella häiritsevä.
Pyrin syömään paljon parsakaalia ja vihreitä salaatteja pähkinöiden ja oliivi- tai avokado öljyn kanssa. Proteiinina lisään yleensä hyvää tonnikalaa, lohta tai kananmunia. Mikään näistä en paista pannulla öljyn kanssa. Tonnikalaa lisään suoraan purkista. Lohta kypsennän uunissa ja kananmuna keitän 15min. Naudan pihvia saatan syödä kun käyn ravintolassa syömässä. Tilaan sen mediumina ilman pippuria ja suolaa. Pippuri ei tee hyvä psorille ja suolaa laitetaan yleensä aivan liikaa, jolloin sekin alkaa ärsyttää ihoa. Ja muutenkin itselleni tulee päänsärky ja pahoinvointi liiallisesta suolasta.
.jpg)
Salaatti toimii hyvin iltapalana. Aikaisemmin käytin jäävuorisalaattia, mutta nyt olen siirtynyt sellaisiin salaatteihin, jotka sisältävät enemmän ravintoarvoa. Yleisenä ohjeena ravitsevammasta salaatista pidetään, että tummempi lehti on parempi.
Välilällä syön jonkun jälkkärin, juon lasin viiniä tai muuten vaan jotain epäsopivaa, kuten pastaa tai vaaleaa leipää. Mutta pidän nuo tapaukset erityisinä, ehkä kerran tai kaksi viikossa niin, että kokonaisuutena ruokavalio painottuu vahvasti Paganon suuntaan. Chiliä, tomaattia, munakoisoa, perunaa, katkarapuja, kinkkua, ja muita ikäviä ruokia psorille vältän muristen vihaisesti.