maanantai 31. joulukuuta 2007

Minä ja psori

Kerron aluksi taustastani psoriasiksen kanssa.

Minulla todettiin pasoriasis jo kahden vuoden ikäisenä. Se näkyi lähinnä päänahassani. Mutta kasvettuani psoriasis kätkeytyi piiloon. Asuimme siihen aikaan Israelissa ja aurinkoa riitti pitämään psorini poissa. Talvella oli pientä oiretta käsissäni ja korvalehdissäni. Muutoin olin oireeton.

12 vuotiaana muutimme Suomeen. Samalla psorini paheni tasaiseen tahtiin vuosi vuodelta. 28 vuotiaana tilanne oli jo mahdoton. Psoriasis näkyi minussa joka paikassa. Kasvoissa, käsissä, jaloissa, rinnassa, joka paikassa. Se sattui ja tuntui kuin iho olisi palannut. Lääkärit totesivat, ettei tilanne ole niin huono ja että olen täysin terve ihminen.

Siinä vaiheessa vihdoin menetin luottamukseni heihin ja päätin, ettei näin voi olla. Tämän näköinen ihminen ei voi olla terve, eikä se voi olla terveellistä olla huomioimatta tilanteen vakavuutta. Otin ohjaimet käteeni ja suuntasin kohti tervettä minääni.

3 vuoden matka on tuonut minut uuteen elämään, jossa psoriasis on hallittava ja ymmärrettävä asia. Blogin julkaisuissa käsittelen ajatuksia ja kokemuksia, jotka auttoivat minua selviämään kyseisestä matkasta. Toivon, että tästä olisi teille mielenkiintoa ja hötyä.