sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Paistinpannu hyllylle


Tänä talvena kokeilin taas yhtä asiaa, jonka itseparantamisen kirjallisuuden mukaan pitäisi tuoda lisää helpotusta psorin oireille. Kyseessä oli paistetun ruoan eliminoiminen ruokavaliosta.

Kokeilu kesti muutaman kuukauden ja sen aikana psorini kunto taas selvästi parani entisestään. Ero entiseen kuntoon näkyi psoriläikkien punaisuuden vähentymisenä. Voisin sanoa, että punotus hävisi miltei kokonaan. Läikät ovat edelleen tervettä ihoa kuivemmat ja vaaleammat. Silti mielestäni punoituksen vähentyminen on suuri askel eteen päin. Sopiva kosteusvoide tekee ihosta mitei oireettoman oloinen.

Samaan aikaan olen kokeillut myös lisäravinteiden lisääminen ruokavaliooni. Lähteenä olen käyttänyt Lisa le Vanin kirja The Psoriasis Cure. Kerron lisää tästä projektista seuraavassa kirjoituksessani. Lisravinteiden projekti on ollut vaiheittainen ja maltillinen, enkä siksi usko, että se olisi paljoa häirinnyt paistetun ruoan eliminoinnin kokeilua.

Paistamisen sijaan olen valmistanut ruokaa keittämällä, höyrystämälle tai uunissa. Kokeilin jopa kanan rintafileiden keittäminen vedessä. Kehonrakentajat ja fitness-urheilijat valmistavat kanansa tähän tyyliin kisoihin valmistauduttuaan. Keittämällä kansta tulee kumimaista mautonta möykkyä. Mausteiden lisääminen olisi vaarantanut kokeilua, koska moni mauste, kuten carry on psorille haitallinen. Ehkä kana- tai kasvisliemikuutio voisi tehdä edes pientä terää makuvajaukselle. Keittäminen ei toki ole ainut korrekti tapa valmistaa kanaa. Esimerkiksi uunissa kanasta saa oikein hyvän.

Omeletin sijasta olen keittäyt kananmunia. Ja paistutun lohimedaljongin sijasta olen syönyt graavilohta. Ja uunilohihan on oikein herkullinen. Olen yllättynyt, miten vaivatonta on ollut eliminoida paistaminen ruokavaliosta.

Kevään tullen olen joustanut paistamisen eliminoimisesta. Loppujen lopuksi tärkeintä on tasapaino ja että ruokavalio on pääosin hyvässä linjassa. Suosittelen kokeilemaan ja kertokaa jos se on tuonut teille tulosta!