lauantai 14. toukokuuta 2011

Kun lääkärillä itsellään on psori

Sitä tulee joskus miettineeksi, miten lääkärit hoitaisivat itseään jos heillä olisi psoriasista. Tästä mielenkintoinen esimerkki on amerikkalainen toht. David Cohen. Cohenin nettisivut eivät vakuuta pätevyydestään http://newyorkbodyscan.com/psoriasis.html, mutta täytyy myöntää, että hänellä on asiallista kerrottavaa psorin hoidosta.

Sivuillaan Cohen kertoo, miten hän itse hoitaa psorinsa. Ensimmäinen ja tärkein asia on pitää iho kosteana. Cohenin mukaan se on yksinkertainen ja tehokas tapa pitää ihon kunto parempana. Juo runsaasti vettä ja huolehdi, että iho pysyy aina kosteana. Olen itsekin huomannut, että psorini pysyy paremmin poissa kun tunnollisesti huolehdin ihon jatkuvasta kosteasta tilasta. Cohen suosittelee puhdasta vaseliinia tai lisäaineettomia kosteusvoiteita. Hajusteiset voiteet voivat ärsyttää ihoa. Cohen painottaa, että ihoa on aina kasteltavaa ennen kosteusvoiteen käyttöä. Näin voide imeytyy huomattavasti paremmin.

Toinen Cohenin hoitosuosituksista on huolehtia, että iho saa tarpeeksi aurinkoa. Cohen neuvoo olla käyttämättä aurinkovoiteita, koska ne estävät auringon säteitä parantamasta psoria. Neuvo on rohkea ja poikkeaa yleisestä pelottelusta auringon säteilystä. Hänen mukaansa auringon säteily on ihmiselle elintärkeä ja vaaraton oikein otettuna. Vaara piilee siinä, että ihmiset eivät anna ihon jäähtyä rauhassa peseytymällä heti auringonoton jälkeen. Sen on annettava jäähtyä omassa tahdissa luonnollisesti. Varsinkin Suomessa auringon säteily on sen verran alhainen, että aurinkovoiteen suojan käyttö on psoriaatikolle arvokkaan hyödyn tuhlaamista. On toki oltava tosi varovainen ja huolehtia, ettei iho pala koskaan. Varsinkin psorin läiskät ovat moninkertaisesti herkempiä kuin terve iho. Itse olen laittanut suojakerrointa vasta sen jälkeen kun psorin läiskät ovat saaneet sopivasti aurinkoa. Näin yhdistän auringon parantavaa vaikutusta ja samalla huolehdin ihon yleisestä hyvinvoinnista.

Kolmantena neuvona Cohen neuvoo viilentämään kutisevaa psoria. Sen pitäisi auttaa kutinan helpottamiseen. Hän itse hieroo jääpalaa suoraan kutisevaan kohtaan. Toisena vaihtoehtona on kääriä jääpalat kankaaseen ja viilentää isompaa aluetta. Jääpalojen puutteessa ihoa voi viilentää kylmän veden alla. Kosteana psorin hilseilevää ihoa voi varovasti ja hellävaraisesti kuoria hierovin liikkein käyttäen esimerkiksi pehmeää liinaa. Kynnet ovat huono väine kuorintaan. Ne vahingoittavat herkkää ihoa liian helposti. Cohen muistuttaa, että ainut tapa kuoria psoria turvallisesti on ihon ollessa kostea. Ja silloinkin ei voi liikaa kororstaa varovaisuutta ja hellävaraisuutta.

Cohenin neuvot kuulostavat liian yksinkertaisilta. Ja onhan niissä provosoivaa pilkettäkin :) Mutta oletteko kokeilleet niitä? Ihon kosteana pitäimen ja auringon varovainen ottaminen ilman suojakerrointa ovat ainakin minulle tuoneet aina parhaita itsehoidon tuloksia. Muut keinot ovat vain hienosäätöä.

Muistakaa pitää ihoa kosteana myös aurinkoa ottaessa!