Päivän ruokavalioni pyrin koostamaan kolmannesosa happamista ja loput emäksistä aineksista. Tässä tarkoitan Paganon käsitys happamuudesta ja emäksisyydestä. Käsitykseni mukaan hän tarkoittaa happo-/emäs -tasapainolla ravinnon happamuusaste ruoansultuksen jälkeen. Käytännön esimerkkeinä: sitruuna on erittäin emäs ja oliiviöljy on erittäin hapan. Lisäksi vältän monia psorille allergisoivia ravinteita: kuten tomaatti ja peruna. Esitän ruokavalioni myös valokuvilla, jotta ruokavaliosta tulisi myös visuaalinen käsitys. Pakkaan ruokani säilykerasioihin illalla ja otan ne mukaan viileälaukussa töihin.
Aamiainen: 06:30

Herättyäni juon 0,5l kylmää vettä multivitamiinin kera. Sitten juon vielä 0,2dl greippi- ja appelsiinimehua. Tropicana mehut vaikuttavat laadukkailta. Niissä ei pitäisi olla mitään lisukkeita, kuten sokeria ja muita synteettisiä aineita. Kiinteän ravinnon puolesta syön yhden tai kaksi banaania. Aamiaiseni on hedelmävoittoinen. Pyrin välttämään hedelmien ja muiden ravinteiden syömistä samalla aterialla. Hedelmät tuntuvat käynnistävän ruoansulatusta hellävaraisesti ja niitä voi nauttia nopeasti. Lisäksi ne tarjoavat hyvää energiaa aamuurheiluun.
Urheiluharjoituksen jälkeinen ateria: 09:30
Heti päästyäni työpaikalle työasemani ääreen syön tonnikalaomelettia vihreillä yrteillä maustettuna. Ei suolaa. Lisään ateriaan myös hiukan täysjyväriisiä. 0,5l kylmää vettä.
Lounas: 11:00

Urheiluharjoituksen jälkeinen ateria: 09:30
Lounas: 11:00

Lounaaksi syön tukevamman aterian, joka koostuu höyrystetyistä tai uunissa laitetuista vihanneksista ja tuoreista vihanneksista, kuten kurkkua tai romaine salaattia. Lisksi ateria sisältää kalaa tai kanaa. Tässä tapauksessa lohta. Yksi päivä viikossa lisään aterioihini hieman riisiä. Tämä täyttää hiilihydraattivarastot muutamaksi päiväksi eteen päin. 0,5l kylmää vettä.
Toinen lounas: 13:30

Toinen lounas: 13:30

Toinen lounas ateria on koostumukseltaan samanlainen kuin ensimmäinen. Hyörystetyissä vihanneksissa on bataattia, selleriä, pieni sipuli, parsakaalia ja kukkakaalia. 0,5l kylmää vettä.
Päivällinen: 16:00
Pävällinen on edelleen sama kuin lounaat. aterioiden jakaminen kolmeen pienenn osaan helpottaa isomman ruoan määrän syömisen. Lisäksi ylimääräinen ravinto, jota elimistö ei pysty kerrallaan käsittelemään kuormittaa elimiä. Sisäelinten ylikuormittaminen on Paganon mukaan yksi vahva tekiä psorin huonokuntoisuuteen. Ateriaa maustan erilaisilla vihreillä yrteillä. Tuoreet yrtit anatavt huomattavasti enemmän makua ja aromia. Itse tuon reilusti mausteista käydessäni lomailemassa välimerellä. Esimerkiksi: tilli, oregano ja salvia ovat hyviä. 0,5l kylmää vettä.
Päivällinen: 16:00
Iltapala: 18:30


Iltapalaksi juon hedelmämehua. Tässä tapauksessa Tropicanan mango-omenamehua. Yksi lasillinen ja sen lisäksi myös 0,5l kylmää vettä.. Joskus lisään veteen jäitä. Mehun pariksi syön erilaisia hedelmiä. Kuvassa näkyy nektariini ja taateleita. Pagano kertoo kuivien hedelmien olevan eduksi psorille. Ne ilmeisesti auttavat suoliston toiminnassa. Ja ne ovat erityisen maukkaita. Jos sokerin pois jättämien tuntuu mahdottomalta kanattaa tutustua sokerittomiin kuiviin hedelmiin. Niissä on luonnon sokeria ja ne ovat melko makeita. Se voi auttaa hillitsemään sokerin himoa. Parin viikon jälkeen sokerin himo pitäisi laantua. Päivällisen jälkeen annan taukoa ruoan sulatukselle ja siksi syön hedelmiä, jotka ovat helposti sulavia.
Iltaisin syön usein reilun kokoisen salaattiannoksen. Salaattini sisältää erilaisia vihretiä salaatteja, yrttejä, hieman pähkinöitä ja tonnikalaa. Lisään myös tilkan oliiviöljyä. Salaateilla on Paganon mukaan puhdistava vaikutus mm. vereen. Sen takia mielestäni on parasta syödä salaattia viimeisenä ateriana. Näin elimistölle jää rauhassa aikaa puhdistautua yön aikana. Lisäksi salaattille kestää tosi pitkään päästä läpi ruoansulatuksen. Urheilijan puolesta sallaatti on erityisen hyvä hyvin monesta syystä, mutta yksi mielenkiintoinen on sen laihduttava vaikutus. Salaatin sulattaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin, mitä siitä löytyy. Salaatin yhteydessä juon 0,5l kylmää vettä.
Toivottavasti oli mielenkiintoista nähdä psoriaatikon ruokavalio kuvasarjana. Olen usein kuullut, että kaltaiseni ruoakvalio kulostaa hämmästyttävän kapealta. Tutustumalla psori-ruokavalioon psoriaatikko saattaa löytää ihan uuden makumaailman, joka kaiken lisäksi parantaa ihon ja kehon kuntoa.
Saa kommentoida ja esittää kysymyksiä aiheesta.
12 kommenttia:
heippa!
ihmettelen että etkö syö lainkaan leipää?
ja mitä pahkinöitä ja miten paljon syöt? vai ovatko kaikki pähkinät hyväksi?
Hei,
Hyvä kysymys. Joskus syön leipää. Mutta silloin vain pari palaa päivässä. Pyrin syömään vain ns. hiivatonta 100% ruisleipää. Mitä vaaleampi jauho sitä huonompi se on psorin kannalta. Paganon ohjeita noudattean tulisi välttää syömästä leivän kanssa avokaadoa, sitrushedelmiä, kananmunaa, kanaa ja kalaa. Pyrin myös olla sekoittamatta kaikkia hedelmiä viljan kanssa. Näistä kriittisin on sitrushedelmien ja viljan sekoitus.
Itse pyrin laittamaan leivän päälle erilaisia salaatteja, kurkkua, yrttejä tai joskus jopa hunajaa.
Joskus tarpeen tullen joudun turvautumaan kekseliäisyyteen kun ruoka näyttää olevan vähissä, eikä kaupassa ehdi käydä. Hyvä pelastus löytyy tonnikalaleivästä. Yhdistemä ei ole täysin sallittua, mutta huonompiakin vaihtoehtoja voisi olla. Suosittelen laadukasta tonnikalaa kuten Abba tai Jhon West. Lisään siihen pieneksi silpuksi leikattua kurkkua, tilkka oliiviöljyä, manteliruohetta ja yrttejä. Tuloksena on maukas ja aromikas lisuke leivän päälle. Lisäksi se on hyvin täyttävää.
Pähkinöitä syön pienissä määrin salaatin ja omeletin kanssa. Mantelit pitäisi olla hyväksi, mutta vain muutama päivässä. Joskus lisään hiukan hasselpähkinää ja pekanpähkinää. Myös sesamsiemenet ovat hyväksi suoliston toiminnalle. Moni ei varmaan ole tullut ajatelleeksi, että sesamsiemenissä on noin 12 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa ja se löytyy ihan luonnollisessa muodossaan. Maitoonhan tietääkseni lisätään keinotekoisesti kalsiumia johtuen maidon tuotannollisista menetelmistä.
Moro!
Kiitokset hyvästä kuvasarjasta. Sain jokunen päivä sitten Paganonin kirjan ja eilettäin alotin omenakuurin (sen takia tulee katseltua mieluusti näitä ruokakuvia ;). Kuvat selkeytti paljon tuon kirjan ideaa. Nehän pitäisi saada sinne liitteeksi :)
Hei,
Hyvä, että kuvista oli apua. Paganon kirja on kyllä hyvä ja siitä löytyy paljon arvokasta tietoa. Vaikka Pagano korostaa ruokavalion merkitystä ei pidä unohtaa, että hän silti suosittelee muitakin apukeinoja. Itse pidän ruokavalion lisäksi tärkeinä: urheilu, ihon huolto, stressin välttäminen ja vuosittainen auringon saanti. Paganon suosittelemat teet eivät ole vaikuttaneet minun psoriin millään tavalla. Olisi mielenkiintoista kuulla, millä tavalla Paganon opit auttavat ihosi kuntoa kun vaikutus alkaa toimimaan.
Moi,
kiva blogi ja hyvännäköisiä ruokakuvia!! :P
Itse syön manteleita ja pähkinöitä, mutta reippaasti enemmän. Saattaa mennä kourallinen päivässä. En ole niin välittänyt, vaikka niitä tulisi jonkun mielestä liikaakin saatua, kun jotain kuitenkin pitää syödä elääkseen.
Pähkinät ovat käteviä, koska ne säilyvät suht hyvin ja ovat heti käyttövalmiita niinkuin vaikka karkit ja sipsit. Makuaistikin on herkistynyt, kun on joutunut siirtymään makeista leivonnaisista mauttomiin pähkinöihin. :D
Olen siis vähentänyt sokerin ja valkoisten jauhojen käyttöä radikaalisti ja syön pähkinöitä kaikenlaisten herkkujen tilalla ja välipaloina. Korvaan siis hiilihydraatteja (hyvillä) rasvoilla, joita aikaisemmin olenkin saanut ilmeisesti liian vähän. Kyläilyt ovat tuskaa, kun yleensä ei ole tarjolla itselle sopivia askeettisia herkkuja kuten vihannekset ja pähkinät.
Suosikkejani naposteltavina "herkkuina" ovat
- kuoritut mantelit,
- parapähkinät (brazil nut),
- pistaasipähkinät (paahdetut ja suolatut)
ja joskus myös
- auringonkukan siemenet tai
- hasselpähkinärouhe
esim. (maustamattoman) jugurtin kanssa.
Niin ja tietenkin raaoista vihanneksista jäävuorisalaatti (amerikansalaatti), kurkku ja porkkana.
Kokkailun iloa! :)
Moikka Zibuh!
Täytyy sanoa, että sekä asenteesi että ruokavaliosi kuulostavat hyvältä!
Vierailujen osalta tiedän, mitä tarkoitat. Jos mahdollistaa niin voit tuoda tuliaiseksi jotain puurtavaa, joka sopii itsellesi. Näin toiset maistavat kerrankin jotain erilaista ja sinä saat jotain sopivaa ;-)
Välipaloista tulee mieleen, että oliivitahna toimii välipalana hiivattoman ruisleivän päällä. Se toimii myös loistavasti kaiken muunlaisen ruoan kanssa. Sitä löytyy K-kaupoista ilman haitallisia lisäaineita. Nopeaa ja maukasta!
I have heard that it's not a good idea to repeat the side-dish (in your case rice) during a day.
So if one meal contained rice then the others should have other carbs..
Voit vastata suomeksi ;)
Kiitoksia kommentistasi! Esittämäsi idea on mielenkiintoinen ja siitä voi löytyä auttava tekijä.
Useamman lisäkkeen valmistaminen useammalle päivälle etukäteen ei ole sen vaivalloisempaa kuin yhden. Näin voisi jakaa erilaisia lisäkkeitä päivän eri aterioihin.
Samaa ideaa käytän proteiinilähteiden kohdalla. Päiväni ateriat usein sisältävät jokainen eri aineksia, kuten kanaa, tuorekalaa tai tonnikalaa.
Onko esittämällesi idealle tieteellistä tai teoreettista taustaa?
saako tarpeeksi proteiinia noista ruuista
Hei. Proteiinin tarve on yksilöllistä. Tässä ruokavaliossa on 5 ateriaa jotka sisältävät hyvä määrä proteiinia, joten se oli riittävä määrä ainakin minun tarpeille siihen aikaan.
heipparallaa,itelläni ollut psori 39v puhkesi kun olin 11vee voisin sanoa että psori on pahempi kun ikinä joten jotain tarttis tehdä,en vaan saa millää tilattua tuota paganon dieetti kirjaa,olisko sinulla mistä sen voisi tilata?näyttää muuten aivan loistavalta nuo sinun ruokakuvasi ja hyvä selostus myös kiitos siitä
Hei, kirjan voi tilata ainakin Amazonista http://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/0470267267/ref=mp_s_a_1_1?qid=1456948694&sr=8-1&pi=SY200_QL40&keywords=pagano+psoriasis&dpPl=1&dpID=51%2BkyF9L49L&ref=plSrch
Ylläesittämäni ruokavalio oli tarkoitettu tukemaan raskasta liikunnan harrastamista. Nykytän syön vähemmän ja erityisesti paljon vähemmän hedelmiä ja mehuja, koska energian tarve on vähäisempi.
paganon menetelmät eivät ole tieteellisesti todistettuja ja hän on käyttänyt lähteenään tunnettua jonkinlaista selvännäkijää. Mutta moni on todennut hänen ruokavalion auttavan. Ja jos se toimii niin onko väliä mikä on menetelmän tausta ☺ Toki itsekin käyn iholääkärillä ja noudatan hänenkin neuvoja. Olen itse todennut vuosien ajan, että paganonin periaatteet vähentävät tuntuvasti psorin oireita, vaikka eivät niitä täysin poista. Iho on ollut edelleen kuiva, muttei punertava ja hilseilevä. Rasvaan myös ihoani usein ja säännöllisesti. Se on auttanut. Aurinko ja valohoito auttavat minua myös tehokkaasti. Suomen aurinko ei kuitenkaan ole tarpeeksi voimakas tekemään vaikutusta iholleni. Välimerellä vaikutus on tehokas. Ja lopuksi vielä, stressi vaikuttaa yllättävän paljon minun psorin kuntoon.
Lähetä kommentti